16/11/06

Kaiser Chiefs

Οι Kaiser Chiefs είναι από εκείνες τις μπάντες που δεν τα βρήκαν όλα ρόδινα στο ξεκίνημα της καριέρας τους. Μάλλον ο δρόμος ήταν στρωμένος με αγκάθια. Βλέπετε οι συνθήκες δεν ήταν και οι ευνοϊκότερες. Μεγαλωμένοι στο επαρχιακό Leeds, χωρίς πολλές ευκαιρίες παρά μόνο το φεστιβάλ της πόλης. Ο Simon, ο Peanut, και ο Nick, φίλοι από το σχολείο, έπαιζαν σε διάφορα συγκροτήματα από τότε που ήταν δεκαπέντε, ενώ ο Ricky τραγουδούσε σε ένα συγκρότημα που έπαιζε αποκλειστικά κομμάτια των Rolling Stones. Εκ των υστέρων θα έλεγε κανείς ότι έκαναν καλή προθέρμανση.

Έπαιζαν για αρκετά χρόνια indie rock με το όνομα Parva, όταν το 2003 αποφάσισαν να επαναπροσδιορίσουν τους εαυτούς τους, να τα αλλάξουν όλα, ακόμη και το όνομά τους, και να δηλώσουν συμμετοχή στο φεστιβάλ του Leeds. Από κει και πέρα τα πράγματα ήρθαν μόνα τους. Προκάλεσαν μεγάλη αίσθηση και κατάφεραν να βραβευτούν τρεις φορές μέσα στο 2006. Το άλμπουμ τους “Employment” έκανε 5.000.000 πωλήσεις παγκοσμίως. Το νέο τους άλμπουμ αναμένεται μέσα στο Φεβρουάριο του 2007. Και τώρα έχουμε τη χαρά να τους δούμε από κοντά σε δυο εμφανίσεις στην Αθήνα και μια στη Θεσσαλονίκη. Με αυτή την αφορμή μιλήσαμε με τον Nick Hodgson, τον ντράμμερ του συγκροτήματος.

Από το μουντό Leeds στην ηλιόλουστη Ελλάδα. Είναι η πρώτη σας φορά εδώ;

Ναι, δεν έχουμε ξαναέρθει. Ούτε καν σαν τουρίστες.

Γνωρίζετε κάποια πράγματα για την Ελλάδα;

Ο μηχανικός ήχου που συνεργάζεται μαζί μας, είναι Έλληνας. Τον λένε Ηλία. Αυτός λοιπόν μου μιλάει πολύ συχνά για τη χώρα σας και μάλιστα μέσα σ’ένα απόγευμα μου διηγήθηκε όλη την ιστορία της Ελλάδας.

Όλη;!

Ναι, και μάλιστα βρισκόμασταν σε ένα πολύ θορυβώδες μπαρ, ένα κρύο απόγευμα.

Έχετε δηλώσει ότι δεν είχατε ποτέ τη φιλοδοξία να γεμίσετε μεγάλα γήπεδα ή να αλλάξετε τον κόσμο. Τώρα που όλα τα γήπεδα γεμίζουν με κόσμο για σας, μήπως αλλάξατε γνώμη και θέλετε τελικά να αλλάξατε τον κόσμο, έστω και λίγο;

Να αλλάξουμε τον κόσμο… (το σκέφτεται). Σίγουρα δεν γίνονται όλα για το χρήμα ή τη δόξα. Αλλά δεν έχουμε κανένα συγκεκριμένο σχέδιο για να αλλάξουμε τον κόσμο. Ο πρωταρχικός μας στόχος είναι να είμαστε μια πολύ καλή μπάντα. Και όταν μας δίνεται η ευκαιρία να μιλήσουμε ή να ενεργήσουμε για παράδειγμα για τις κλιματολογικές αλλαγές του πλανήτη ή για φιλανθρωπικούς σκοπούς, τότε χαιρόμαστε που είμαστε σε θέση να το κάνουμε.

Έχετε τη συνταγή της επιτυχίας; Πώς μπορεί ένας μουσικός να κάνει τα εφηβικά του όνειρα πραγματικότητα;

Νομίζω πως η επιτυχία έχει να κάνει με τρία πράγματα. Η τύχη σίγουρα δεν είναι μέσα σε αυτά. Το πρώτο είναι το γνήσιο ταλέντο, το δεύτερο η επιμονή και τρίτο η ειλικρίνεια, να μη προσποιηθείς ποτέ πως είσαι κάτι άλλο από αυτό που είσαι πραγματικά.

Έχετε ένα άλμπουμ στα σκαριά, το οποίο κυκλοφορεί το Φεβρουάριο. Νιώσατε καθόλου ότι πρέπει με κάθε τρόπο να επαναλάβετε την επιτυχία του “Employment”;

Σίγουρα κανείς δε θέλει να βγάλει ένα άλμπουμ χειρότερο από το προηγούμενο. Θέλεις πάντα να βελτιώνεσαι. Και προσπαθείς πάντα να κάνεις το καλύτερο, να γράψεις καλύτερη μουσική. Και αυτό κάναμε στο νέο μας άλμπουμ.

Στο τραγούδι σας “I predict a riot” περιγράφετε μια πολύ βίαιη πόλη. Έτσι είναι η πόλη στην οποία ζείτε;

Ναι, είναι βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα. Ένα βράδυ έκανα ένα DJ Set σε ένα club της πόλης και γυρνώντας στο σπίτι τα ξημερώματα έγινα μάρτυρας κάποιων βίαιων περιστατικών. Η φράση “I predict a riot” ανήκει στον ιδιοκτήτη του club ο οποίος έβλεπε το πλήθος να φέρεται αλλοπρόσαλλα.

Υποθέτω ότι είστε φανς του internet μια που έχετε «ανεβάσει» ένα τραγούδι που δεν έχει υπάρχει στη δισκογραφία σας, το “Sink that Ship”. Πιστεύετε ότι το internet είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για νέους μουσικούς;

Σαφώς και είναι. Εγώ για παράδειγμα μόλις ακούσω κάτι για μια μπάντα πάντα αναζητώ λεπτομέρειες στο myspace. Το βρίσκω υπέροχο που υπάρχει μια πηγή από όπου μπορείς να ακούσεις αμέσως αυτό που θέλεις. Παλιότερα ήταν εντελώς διαφορετικά τα πράγματα. Άκουγες για μια μπάντα και υπήρχε ένα μυστήριο γύρω από αυτή. Δεν ήξερες τίποτα για αυτούς, δεν τους άκουγες να μιλούν σχεδόν ποτέ. Με το internet μπορεί να μην υπάρχει όλη αυτή η έξαψη, αλλά οι καλλιτέχνες γίνονται πιο προσιτοί, πιο ανθρώπινοι.


Κατά τη γνώμη μου ένα συγκρότημα αποδεικνύει την αξία του στο live. Τι να περιμένουμε από εσάς στις 30 Νοεμβρίου;

Δεν ξέρω. Πάντα βάζουμε τα δυνατά μας. Αυτό που θέλουμε είναι όταν φεύγει ο κόσμος να μιλάει για τη συναυλία που μόλις είδε. Αν συζητά για άλλα πράγματα μάλλον αποτύχαμε. Μας αρέσουν οι ζωντανές εμφανίσεις και πιστεύω ότι είναι κάτι που κάνουμε καλά. Πάντα δίνουμε το 100% της ενέργειας μας.


Οι Kaiser Chiefs θα εμφανιστούν στο Principal Club Theater τη Πέμπτη 30 Νοεμβρίου. Τιμή εισιτηρίου 35 ευρώ στην προπώληση, 40 ευρώ στο ταμείο.

Οι πόρτες ανοίγουν στις 21.00

Δεν υπάρχουν σχόλια: